Subiecte similare
Ora exacta
Căutare
Stop 5 minute - Anunturi-
Cine este conectat?
În total sunt 2 utilizatori conectați: 0 Înregistrați, 0 Invizibil și 2 Vizitatori Nici unul
Recordul de utilizatori conectați a fost de 50, Mier Iun 14, 2017 5:10 am
Ultimele subiecte
Calendar ortodox
Cum aranjăm masa? -2-
Pagina 1 din 1
Cum aranjăm masa? -2-
Acesta este cel mai simplu aranjament pentru o masă.
El se schimbă în funcţie de meniu.
Astfel se aranjează o masă cu invitaţi:
1.Furculiţă pentru antreur 5.Lingură
2.Furculiţă normală 6.Pahar pentru apă
3.Cuţit normal 7.Pahar pentru vin alb
4. Cuţit pentru peşte 8.Pahar pentru vin roşu
O masă festivă se aranjează astfel: farfuria pentru primul fel se aşează deasupra farfuriei de serviciu. Pe ea se pune şerveţelul frumos împăturit. Chiftelele şi pâinea se pun pe unul sau mai multe coşuleţe aranjate simetric. Locul furculiţei este la stânga farfuriei. Aliniate de la stânga la dreapta în ordinea utilizării lor , se aşează cu dinţii în sus. La dreapta , se pun cuţitele cu partea tăioasă spre farfurie , tot în ordinea utilizării , iar în faţa farfuriei stă lingura de supă .
Tacâmuri necesare la masă:
1.Polonic , se aduce în supieră. 5. Lingură mare pentru ciorbă şi mai mică
2. Tacâm pentru servit salata , se aduce pentru supe limpezi
în salatieră. 6.Furculiţă
3.Lingură mare pentru garnituri 7.Cuţit
4.Tacâm special pentru proporţionarea
şi servirea fripturii
Nu se aşează mai mult de trei furculiţe şi trei cuţite. Restul se pun pe o măsuţă de serviciu sau pe un bufet. La mesele festive se schimbă tacâmurile după fiecare fel de mâncare. La o masă mai puţin pretenţioasă nu vom schimba tacâmurile , decât dacă avem peşte. În general vom folosi patru farfurii: farfuria pentru antreuri , farfuria pentru supă , farfuria întinsă şi farfuria de desert. Bolurile pentru supa limpede nu se pun de la început pe masă , ci se aduc o dată cu supiera sau , eventual , pline , pe o tavă. Lingura şi linguriţele pentru desert vor fi aşezate în faţa farfuriei.
1.Furculiţă şi paletă de dezosat peştele
2.-Furculiţă pentru melci
-Furculiţă pentru peşte
-Furculiţă pentru stridii
3.Cuţit pentru peşte
Tacâmuri pentru desert:
1.Paletă de îngheţată 6.Linguriţă de îngheţată
2.Lingură de îngheţată 7.Furculiţă de desert
3.Paletă de tort 8.Furculiţă de prăjituri
4.Linguriţă de ceai 9.Cuţit de desert
5.Linguriţă de cafea
Tot în faţa farfuriilor , spre dreapta , este şi locul paharelor. Trei tipuri de pahare sunt obligatorii - de ţuică , de vin şi de apă. Ele trebuie să facă parte din acelaşi serviciu. După folosire , paharele de ţuică se iau de pe masă. Băuturile aperitive se servesc de preferinţă într-o altă cameră , iar invitaţii stau pe scaune , canapele , fotolii , sau chiar în picioare. Acestea se servesc înainte de masă şi fiecare invitat se va servi singur. E bine ca sortimentul de aperitive să fie variat: gin , votcă , vişinată , florio , whisky , vermut , etc., dar numai în sticlele lor originale. Şampania se serveşte ori la începutul , ori la sfârşitul mesei.
1.Pahar de apă .................. 1.Pahar de sherry
2.Pahar de vin alb ................ 2.Pahar de ţuică
3.Pahar de vin roşu............... 3.Pahar de lichior
Pahare de şampanie(1,2)
1.Pahar de bere
2.Pahar de coniac
3.Pahar de whisky
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Lun Iul 01, 2013 1:54 am Scris de lili
» Ce mai gatim-2-
Lun Iul 01, 2013 1:53 am Scris de lili
» Negresa cu stafide
Sam Mar 16, 2013 4:49 am Scris de lili
» Meniu Craciun 2011
Joi Ian 05, 2012 2:51 am Scris de lili
» Cartofi "Jos Basescu"
Sam Dec 17, 2011 11:41 pm Scris de lili
» Torturi pentru femei, fete -Poze luate de pe internet -
Dum Dec 11, 2011 9:45 am Scris de lili
» Turta dulce
Mar Dec 06, 2011 10:51 pm Scris de lili
» Mititei din carne de porc facuti acasa
Mar Dec 06, 2011 10:46 pm Scris de lili
» Coronita de Craciun pentru usa- Realizata de Emma
Vin Dec 02, 2011 10:46 am Scris de lili